Valg og stell av barberkost

2 valgfaktorer og 3 enkle regler

Følg samme prinsipp for å velge barberkost som du gjør når du velger venner: med omhu, og med hensikt å etablere et livslangt forhold. Den vil være din trofaste følgesvenn i årene framover, og dere vil tilbringe talløse dyrebare stunder sammen.

Etter gammel tradisjon lages barberkoster av svinebust, grevlinghår, bever, hestehår eller ande dyrehår. Disse materialene har nå etter hvert fått konkurranse av utmerkete syntetiske alternativ, og det er ikke lenger tegn på dårlig kvalitet at en barberkost er laget av syntetiske fibre, de tåler sammenligning med de fineste barberkoster av grevlinghår. Grevlinghår blir sortert i ulik mykhetsgrad, alt etter hvor på pelsen hårene blir tatt fra. Best badger er fastere, og super badger er den mykeste kvaliteten.

Å velge rett barberkost for deg

Det er to viktige faktorer du skal tenke på når du velger barberkost: størrelse og materiale.

1. Størrelse

Dersom du har veldig store hender, så vil kanskje en liten kost føles pinglete i neven. Utenom det, er det ingen grunn til å velge så stor kost som mulig. En mindre barberkost er raskere og lettere å skylle ren etter bruk, og tar mindre plass i toalettmappa når du er på reise.

2. Materiale

Når det gjelder materiale, bør du tenke over hva som er viktig for deg. Dersom du ønsker en fastere barberkost som gir deg en god massasje og virkelig øker sirkulasjonen i huden, er det lurt å velge svinebust eller kanskje hestehår. Dersom du heller vil ha en lettere massasje og en mykere følelse, er super badger et godt valg. For en god allsidig middels fasthet er best badger eller vegan syntetisk fiber et fornuftig valg.

Stell av barberkosten

Uansett hvilken kost du velger, så må du stelle fint med den for at den skal holdes i optimal stand så lenge som mulig. Det er tre enkle regler for dette.

1. Skylle

Etter hver barbering må du skylle kosten grundig. Det er ikke nødvendig å bruke kokende varmt vann, bare sånn passe varmt og godt for å løse opp alle såperestene som måtte sitte mellom hårene i bunnen av kosten, og rikelige mengder. Bruk fingrene til å bearbeide hårene slik at du komer til over alt med det rennende vannet, ikke gi deg før du er sikker på at du har skyllet kosten ren for alle rester av barberkrem eller såpeskum. Dette er fort gjort når du først venner deg til det.

2. Riste

Rist alt overskytende vann ut av kosten. Like viktig som å skylle grundig med rent vann, er å riste alt vannet ut av kosten når du er kvitt alle såperester. Josten skal være fri for såperester, og grundig ristet.

3. Lufte

Sist men ikke minst: Ikke legg barberkosten ned i en skuff, inn i et skap eller oppi en toalettveske med en gang etter bruk, vent til den er tørr. Dette er ikke tidspunktet til å stresse med en minimalistisk ryddig baderomshylle. Hvis minimalisme er din greie, kan du kvitte deg med det virkelige rotet. En barberkost er ikke rot. Det er en vakker gjenstand som vil tenne et glimt av glede inni deg hver gang blikket ditt faller på den i løpet av dagen. Dersom du er ute og reiser og må pakke ned barberkosten din med en gang du har barbert deg, så gjør det til en vane å pakke den ut og sette den til tørk så snart du har kommet fram.

Hvis du følger disse tre enkle huskereglene, vil barberkosten holde seg i topp stand i mange år. Hvis du ikke passer på kosten din på denne måten, kan det resultere i muggdannelse mellom hårene i kosten, og den vil begynne å røyte. Noen foretrekker å oppbevare kosten opp ned, men dette er ingen erstatning for grundig skylling og risting av kosten, og dersom du skyller og rister grundig, kan kosten godt oppbevares med busta opp uten skade for kosten. Med riktig stell kan en barberkost av god kvalitet vare livet ut og gå i arv til neste generasjon.