Tradisjonell barbering er bra for din mentale helse

Bytt til tradisjonell barberhøvel og du blir et bedre menneske. Nå har det rabla helt for oss. Eller? Jeg lyttet til en våtbarberer si følgende:

”Du kan bare ikke ha det travelt når du barberer deg med tradisjonell høvel.”

Han sa dette i forbifarten, i det han gjorde seg ferdig med barberingen, han skulle gi meg sin mening om en barberhøvel, etter at han hadde redegjort for følelsen med å barbere seg med denne (super) og kvaliteten på barberhøvelen (helt topp), og at han ikke skar seg når han barberte seg (dette er den vanligste grunnen folk oppgir når de skal forklare hvorfor de ikke vil bytte fra multiblad til tradisjonell høvel). Og jeg tenkte med meg selv: her har vi grunnen. Dette er hvorfor alle burde bytte til tradisjonell høvel. Fordi hans utsagn var ikke om tidsbruken, egentlig. Mens jeg så på at han barberte seg (og ja, å se på når noen barberer seg er god tidtrøyte), så la jeg merke til at han ikke brukte noe lengre på barberingen enn han vanligvis gjør.

han var bare mer tilstede mens han gjorde det.

Og det er det ”ikke ha det travelt” handler om. Være fullstendig tilstede mens du barberer deg, mens barberbladet glir forsiktig over huden, uten å bruke unødvendig kraft. Hvis du samtidig planlegger hva du skal gjøre etterpå, er bekymret for å ikke rekke fram i tide, tenker på noe som har skjedd, fokusere på alle disse tankene som farer gjennom hodet dit, det er å ha det travelt.

Å barbere seg med en multibladhøvel gir deg muligheten til å skrape høvelen raskt over huden, mens du skyndter deg med å få det overstått slik at du kan fortest mulig ta deg av et av de fire neste gjøremål på dagsplanen som for gjennom hodet ditt mens du barberte deg.

Å barbere seg med tradisjonell høvel inspirerer deg til å fokusere på øyeblikket, å være helt tilstede. Du har varmt vann. Du puster rolig. Det fins ingen ting i hele verden utenom deg, høvelen og din barbersåpe eller barberkrem. Da har du skapt deg et øyeblikk av mindfulness, eller tilstedeværelse. Og da blir det å barbere seg nesten like verdifullt som meditasjon. Og det er bra for din mentale helse.

Så du burde i alle fall eie en tradisjonell høvel. Slik at du hver gang du barberer deg kan se på din tradisjonelle høvek, og på din multibladhøvel, og stille deg selv følgende spørsmål:

«Er dette en dag for travelhet, eller er det en dag for tilstedeværelse?»

Du vil kanskje bli overrasket over hvor ofte du vil velge det siste alternativet. Og du vil kanskje også bli overrasket over at du faktisk ikke bruker mer tid på å barbere deg med tradisjonell høvel. Det er bare mer vel anvendt tid.