HAN SYLTE

Valnesfjord, Nordland

 

PÅ JAKT ETTER NORSKPRODUSERTE SÅPER

 

På siste stoppet på Nordlandsbanen, en halvtime nord for Bodø, nord for polarsirkelen, ligger Valnesfjord. En liten livskraftig bygd, et steinkast fra Sjunkhatten nasjonalpark, tett på et vinterparadis for toppturer og randoneekjøring.

Her finner du Han Sylte’s univers, med lokal matproduksjon, et mikrobryggeri, en sesongåpen butikk, hotell og festlokaler. Her kan du nyte midnattssol om sommeren og nordlyset om vinteren.

Historien begynte for sju år siden – med gulrøtter. Skeive og skakke gulrøtter, sånne som ikke var fine nok til å havne i grønnsaksdisken. Mathilde og Håvard Johannes Winther så en mulighet for å lage smakfulle marmelader av gulrøttene som ingen brydde seg om.

 

«Her nord for polarsirkelen er det ikke alt det går an å dyrke, men det som liker seg i arktiske strøk blir utrolig smakfullt. Om sommeren er det lys hele døgnet, men temperaturen er lav, denne kombinasjonen gjør gulrøttene ekstra smakfulle».

 

Kort fortalt, kundene likte det de fikk. Produksjonen vokste, fort. Ekteparet kjøpte derfor det nedlagte samvirkelaget i bygda, både for å komme nærmere råvarene, men også fordi de trengte større produksjonslokaler.

Men det slutter ikke her. De startet eget bryggeri og en sesongåpen konseptbutikk med nøye utvalgte varer. I april 2020 åpnet de et lite hotell med ti rom, en suite og festlokaler.

 

«Til det lille hotellet vårt ønsket vi norskproduserte såper. Vi ville ikke bare velge en kjent internasjonal merkevare, vi ønsket noe unikt som var laget av mennesker med en visjon lignende vår egen, modige folk som våger å satse, som tror på produktet sitt».

 

Vi begynte å leite på nettet etter kvalitetssåper laget i Norge. Vi fant Fitjar Islands, naturlige såper produsert i Norge. Vi likte både det visuelle konseptet og det vi leste om dem, så vi tok kontakt. Alle spørsmålene vi hadde ble besvart, og produktprøver dukket raskt opp i postkassen vår. For oss var det viktig å prøve produktene, lukte og kjenne på dem. Sanseopplevelsen er viktig. Og ja, det viste seg å være akkurat dette vi leitet etter!

Vi valgte Fjellheim til hotellrommene våre fordi den lukter akkurat som fjellene som omkranser oss. Den er litt som fjelluften som gjestene våre snakker om, og som vi vet at er en del av minnet de tar med seg hjem herfra.

Har du lyst å prøve Fjellheim Soap i et miljø nord for polarsirkelen? Her kan du booke oppholdet ditt på Han Sylte. Og forresten, det går an å reise grønt til Valnesfjord.

Ta nattoget fra Trondheim, sov deg gjennom Nordlandsnatta, eller sitt våken og nyt naturen. Nesten morgen klokka ni er du framme, en tre minutters spasertur fra perrongen står frokosten klar hos Han Sylte.

Drar du hit om vinteren for å oppleve nordlys, snø og ski, vær forberedt på at veiene i Valnesfjord ikke blir saltet. Her foretrekker nemlig de lokale å bruke sparken!

 

*